Ευρετήριο Άρθρου

Ο παρών διαδικτυακός τόπος ξεκίνησε με αφορμή ορισμένες συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών Αθηνών μεταξύ διαφόρων επαγγελματιών που εμπλέκονταν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.
Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι βρίσκονταν αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του αγνώστου, της αβεβαιότητας και της αίσθησης μοναχικής προσπάθειας:
"Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε;
Θα βρούμε αγοραστές για τα προϊόντα μας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Πώς μπορούμε να βρούμε πιθανούς συνεργάτες, ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής μας;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνουμε αποδεκτοί σε κάποιον συνεταιρισμό;
Πώς μπορούμε να πιστοποιηθούμε βιολογικά;
Πώς μπορούμε να καταστήσουμε τα προϊόντα μας καινοτόμα και ανταγωνιστικά;"
Πλέον όμως μπορούμε όλοι να σκεφτούμε θετικά: Εφόσον τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά αποτελούν το σημείο αναφοράς που μας ενώνει, με διαχρονική αξία σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο όσα έχουν να μας προσφέρουν με ανοικτούς ορίζοντες, ελεύθερη σκέψη και διάθεση συνεργασίας! 

Κάθε πληροφορία ας είναι για τον καθέναν από εμάς και για όλους μας μαζί μία νέα ευκαιρία!!!Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των τελευταίων δεκαετιών συνέβαλε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την κατανάλωση «πράσινων» προϊόντων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας επενδύουν σε προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν τη μακρόχρονη υγεία τους, την εμφάνιση και ευεξία του σώματος και την αναζωογόνηση του πνεύματος. 
Η Ελλάδα, φυσικά, ως χώρα μέχρι πρότινος ευημερούσα, με πολίτες που απολάμβαναν ένα ικανοποιητικό κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτήν την τάση, και ακολούθησε πιστά το ρεύμα της εποχής. Τι συνέβη ωστόσο, αφότου η οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας; Αντίθετα με το αναμενόμενο, τα φυσικά προϊόντα διατροφής και προσωπικής περιποίησης ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από αυτήν των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας, σημειώνοντας εν μέσω κρίσης αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης! Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Έλληνες καταναλωτές έχουν υιοθετήσει μια «οικολογική» κουλτούρα τρόπου ζωής. Εκτός αυτού, έρευνες έχουν δείξει ότι η προσαρμογή σε ένα υγιεινό – παραδοσιακά μεσογειακό διατροφικό μοντέλο συντελεί στη σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων! 
Αναμφισβήτητα, μεταξύ των αγαθών που μας προσφέρονται αφειδώς από την ελληνική φύση, και ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τη διατροφή και την περιποίησή μας, είναι τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.


 

 
Πού όμως οφείλονται οι διάσημες αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά; Μα φυσικά στα αιθέρια έλαια, ένα μίγμα πτητικών ουσιών που παράγουν τα φυτά, για την προσέλκυση μελισσών και την προστασία τους από πιθανούς εχθρούς, και σε ένα φυσικό φαινόμενο, που ονομάζεται συνεργισμός, και αναφέρεται στην αρμονική συνεργασία των εκατοντάδων ουσιών που περιλαμβάνονται στα αιθέρια έλαια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, η οποία έχει αποκλειστικά έναν σκοπό: Να οδηγήσει σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα! Αυτή η αθροιστική δράση όλων μαζί των ουσιών κάθε φυτού είναι πολλαπλάσια της επιμέρους δράσης κάθε ουσίας ξεχωριστά! Έτσι εξηγείται ο λόγος που ενώ η καθεμιά από αυτές τις ουσίες μπορεί να παρασκευαστεί χημικά στο εργαστήριο, σε καμία περίπτωση δεν έχει έως σήμερα επιτευχθεί η αντικατάσταση των φυσικών αιθέριων ελαίων με χημικά, διότι ακριβώς από το τεχνητό προϊόν λείπει η συνεργιστική δράση!
Η ίδια η φύση μέσα από τη συνεργιστική της δράση αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτα δεν κατακτάται με μόνη την ατομική προσπάθεια και ότι η συνεργασία είναι η μόνη προϋπόθεση για την επιτυχία. Συνεργασία σημαίνει γνώση και γνώση σημαίνει δύναμη.
Η γνώση ανατροφοδοτείται μόνο όταν τη μοιραζόμαστε.
Ας μοιραστούμε τη γνώση!

 


Αναλογιζόμενοι τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να μας αποφέρει η αειφόρος αξιοποίηση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ανακαλύπτουμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για επαγγελματικές ομάδες όλων των ειδικοτήτων, ξεκινώντας από τους καλλιεργητές (μεμονωμένους ή ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς), τους μελισσοκόμουςελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους, εμπλουτίζοντάς τα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, τις εταιρίες γεωργικών εφοδίων, τους γεωργικούς συμβούλους και τις εταιρίες βιολογικής πιστοποίησης, συνεχίζοντας με τις μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, τους παρασκευαστές φυτικών καλλυντικών, αρωμάτων, σαπουνιών και ειδών δώρων με πρώτη ύλη Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, καθώς και τους παραδοσιακούς γυναικείους συνεταιρισμούς και τις αγροτουριστικές μονάδες, και καταλήγοντας στα καταστήματα προώθησης και εμπορίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, στους ιδιοκτήτες εστιατορίων που θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας τους τη χρήση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητά τους και συνεργάζονται για το σκοπό αυτόν με καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στους συγγραφείς βιβλίων για τις ιδιότητες των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και τους τρόπους χρήσης τους στη μαγειρική, και στους παρόχους εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το αντικείμενο αυτό.

 

Μπορούμε άραγε στην Ελλάδα να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και εμπορικά τις δυνατότητες των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών ή μήπως ο διεθνής ανταγωνισμός δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια;
Η απάντηση είναι ότι η πατρίδα μας, ως η πιο «μεσογειακή» χώρα, αντιπροσωπεύει το «μεσογειακό» όνειρο, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής και υγείας για κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς είναι προικισμένη από τη φύση με αναρίθμητα νησιά, εκπληκτική ποικιλία των οικοσυστημάτων, και με ένα αξιοζήλευτο προνόμιο: Να αποτελεί, αναλογικά με την έκτασή της, τη δεύτερη χώρα στον κόσμο σε βιοποικιλότητα ενδημικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, δηλαδή ειδών που δεν απαντώνται πουθενά αλλού, παραμόνο εδώ!
Παρόλα αυτά, ταυτόχρονα, είναι και η τελευταία χώρα στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ευρώπη, ενώ εισάγει περισσότερους από χίλιους τόνους Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών το χρόνο για βιομηχανική χρήση και κατανάλωση.

Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα και να απαντήσουμε δυναμικά στις σύγχρονες προκλήσεις;

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ 

  • Η διαδικτυακή ένωση και γνωριμία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, και η δημιουργία μίας ιδιότυπης Κοινότητας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, με σκοπό τη στοχευμένη διάδοση της πληροφορίας και τη συνακόλουθη διεύρυνση των επιλογών τους.
  • Η δημιουργία ομάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε παραπλήσιους παραγωγικούς τομείς, και η εγκαθίδρυση συνεργασιών ανάλογα με τις ανάγκες τους, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διεύρυνση του πελατολογίου τους.
  • Η καθοδήγηση των παραγωγών, μέσω της μεθόδου της ανταλλαγής πληροφοριών, για τον ενδεδειγμένο τρόπο μεταποίησης των προϊόντων τους, την ιδανική συσκευασία, τις πιστοποιήσεις και τους όρους των διεθνών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ώστε να καταστούν τα προϊόντα τους εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα.
  • Η ανταλλαγή ιδεών με εκπαιδευτικούς φορείς και οργανισμούς για νέες καινοτόμες δημιουργίες.

  • Διαδικτυακές: Διεθνείς συναλλαγές - Εξαγωγές - Προώθηση και εύρεση αγοραστών - Διαδικτυακές αγγελίες
  • Συνεργιστικές: Επικοινωνία και εύρεση συνεργατών - Παροχή πληροφοριών
  • Νομικές: Πιστοποιήσεις - Συνεταιρισμοί - Διεκπεραίωση υποθέσεων