Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 20:28

Το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί την παραγωγή και το εμπόριο βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών για να βοηθήσει στη μείωση της αγροτικής φτώχειας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βοηθώντας τους μικρούς παραγωγούς να καλλιεργούν και να εμπορεύονται μη παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ασκούμε θετική επίδραση στην αγροτική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της φτώχειας και των χαμηλών εισοδημάτων στις αγροτικές περιοχές. Αλλά για να συμβεί αυτό, οι συλλέκτες και οι καλλιεργητές πρέπει να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τοπικές και διεθνείς αγορές.
Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί παραδοσιακή φυτοθεραπευτική φαρμακευτική αγωγή για τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και η παγκόσμια ζήτηση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά συνεχώς μεγαλώνει.
Η ασύγκριτη βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας είναι λοιπόν το μεγάλο της πλεονέκτημα. Ακακία, σκόρδο και λάπαθος για τον διαβήτη, αλόη και τζιτζιφιά για τα κατάγματα, θυμάρι για τα τσιμπήματα εντόμων, και ούτω καθεξής. Η χώρα μας είναι το σπίτι για έναν μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών: κύμινο, κόλιανδρος, μάραθος, θυμάρι, χαμομήλι, καλέντουλα, βαλεριάνα, ρίγανη, μέντα, φασκομηλιά, αλόη, όπως και τα αιθέρια έλαια από κίτρο, μέντα, δυόσμο, λεμονόχορτο, ευκάλυπτο, σιτρονέλα και γεράνι.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στις τοπικές οικονομίες, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αλλά, παρά τις μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες, η Ελλάδα κατέχει ένα πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς βοτάνων και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή τροφίμων και ειδών διατροφής, φαρμάκων, ζωοτροφών, καυσίμων και κατασκευαστικών υλικών, για τον πολλαπλασιασμό του αγροτικού εισοδήματος. Τα προϊόντα αυτά προσφέρουν «ανακούφιση» σε περιόδους «ισχνών αγελάδων» κατά τη διάρκεια του γεωργικού κύκλου. Έχουν μια δυναμική προστιθέμενης αξίας για τους μικροσυλλέκτες και μικροπαραγωγούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες, γιατί μπορούν εύκολα να αποξηρανθούν, να καθαριστούν, να υποστούν επεξεργασία και να αποθηκευτούν.
Τα βότανα και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες καλλιέργειες και χάρη στην υψηλή εξοικονόμηση νερού και στην υψηλή οικονομική τους ανταποδοτικότητα, συγκριτικά με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες. Επίσης, η μαζική καλλιέργεια αυτών των φυτών θωρακίζει τα εδάφη από την ερημοποίηση, εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι στόχοι της γεωργικής πολιτικής για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά πρέπει να είναι:
-Ο καθορισμός των ευκαιριών για αειφόρο συλλογή και καλλιέργεια και η σύνδεση των μικρών παραγωγών με τις τοπικές και διεθνείς αγορές.
-Η μελέτη των ιστοριών επιτυχίας και η εκπαίδευση στην παραγωγή και το εμπόριο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των υποπροϊόντων τους.
-Η επίτευξη στρατηγικών προσεγγίσεων, διαμεσολαβήσεων και συνεργασιών κατά προτεραιότητα για την αξιοποίηση στο έπακρο των πλεονεκτημάτων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη βελτίωση της ζωής όλων μας.
Διαβάστηκε 2607 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 21:40
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.