Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 19:19

Ρίγανη

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ρίγανη (Origanum vulgare κ’ Origanum onites)

Φυτό της οικογένειας των Χειλανθών ή Λαμπιατών (δικοτυλήδονα), φρυγανώδες, πολυετές, πολύ κοινό σε ξηρούς, άγονους τόπους όλης της Ελλάδας. Έχει τετράγωνο βλαστό, λεπτό, όρθιο, διακλαδιζόμενο, με φύλλα αντίθετα, ελλειψοειδή-ωοειδή, ελαφρά ωχρά στην κάτω επιφάνεια. Τα ρόδινα άνθη σχηματίζουν σφαιροειδή σταχύδια, που είναι διατεταγμένα κατά επάκρια φόβη με βράκτια. Ρίγανη ονομάζεται επίσης και το πολύ διαδεδομένο είδος της ελληνικής χλωρίδας «ορίγανο το ηρακλεωτικό».

Τα φυτά της ρίγανης είναι ευχάριστα αρωματικά, εξαιτίας της παρουσίας ενός αιθέριου έλαιου (οριγανέλαιο ή ριγανόλαδο), γι’αυτό και τα ξηρά, τριμμένα, μικρά φύλλα της, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως αρτυματικά. Μερικές φορές το φυτό καλλιεργείται.

Εκτός της γνωστής ρίγανης, υπάρχουν και δύο άλλα είδη, που ονομάζονται επιστημονικά «λαγοικία η κυμινοειδής» και «καλαμίνθη η νεπέτη». Το πρώτο, που ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων, είναι άγριο κύμινο. Το δεύτερο, που ανήκει στην οικογένεια των Λαμπιατών, είναι πολυετής πόα, ύψους 30-80 εκ., με βαριά μυρωδιά και με βλαστό όρθιο και πολύκλαδο. Έχει φύλλα μικρά, χνουδωτά, ωοειδή, με μικρό μίσχο και άνθη σε αραιούς κορύμβους. Πρόκειται για είδος κοινό της ελληνικής χλωρίδας, που φυτρώνει σε τόπους πετρώδεις ή χέρσους.
Διαβάστηκε 4653 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 19:30
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.