Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 19:50

Τριανταφυλλιά

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τριανταφυλλιά (Rosa sp.)

Κοινό όνομα φυτών του γένους «ροδή», της οικογένειας των Ροδιδών (δικοτυλήδονα): Πλήθος ποικιλίες και παραλλαγές των φυτών αυτών καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς. Είναι ένα γένος πάρα πολύ πλούσιο σε είδη και γίνεται συνεχώς πλουσιότερο με τις επιλογές και τις διασταυρώσεις.

Οι τριανταφυλλιές είναι γενικά θάμνοι όρθιοι, έρποντες ή αναρριχώμενοι (τριανταφυλλιές κληματώδεις), ανάλογα με τη διεύθυνση των βλαστών, που είναι άλλοτε λεπτοί και ευλύγιστοι και άλλοτε όρθιοι, στερεοί και αλύγιστοι. Ακόμα και τα τυπικά αγκάθια των βλαστών και των κλάδων της τριανταφυλλιάς, μπορεί να είναι πιο καμπύλα ή επιμήκη, μεταξοειδή, ευθέα κλπ.. Τα φύλλα είναι επαλλάσσοντα, αζύγως φτερωτά, με φυλλάρια ωοειδή, πριονωτά, και παράφυλλα συμφυή με το μίσχο. Τα άνθη είναι εύοσμα και η κοίλη σταμνοειδής ανθοδόχη τους περιέχει 5 σέπαλα και 5 πέταλα στα άγρια είδη, ενώ τα είδη που καλλιεργούνται στους κήπους ή σε ειδικούς ροδώνες, έχουν πολυάριθμα πέταλα (άνθη διπλά). Ο καρπός σχηματίζεται από την ανθοδόχη, που μετατρέπεται σε σαρκώδη ράγα, κόκκινη ή μελανή, μέσα στην οποία βρίσκονται πολυάριθμα σκληρά αχαίνια, που περιβάλλονται από τρίχες βαμβακόμορφες.

Από τα άγρια είδη σημειώνουμε: Τη «ροδή την κυνορροδή», που αυτοφύεται στην Ελλάδα σε θαμνότοπους και χρησιμοποιείται ως υποκείμενο των βελτιωμένων ποικιλιών, και τα ασιατικά είδη, τη «ροδή την εκατόμφυλλη» και τη «ροδή την ινδική», που επίσης χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα, ιδίως στις νότιες, θερμές και ξηρές χώρες: Από τα πέταλα της τελευταίας εξάγεται το πανάκριβο ροδέλαιο.

Στην Ελλάδα, εκτός από το πλήθος τις βελτιωμένες ποικιλίες τριανταφυλλιών, καλλιεργούνται επίσης στους κήπους για καλλωπιστικούς σκοπούς η «ροδή η βαγξία», κοινώς «μπαξιάνα», αναρριχώμενη, με πλούσια ανθοφορία (λευκά ή κρεμ εύοσμα άνθη) και η «ροδή η μόσχοσμη», κοινώς «μοσκιά», με λευκά ή ελαφρά ρόδινα άνθη, συνήθως στους φράχτες κήπων και λαχανόκηπων.
Διαβάστηκε 5149 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 19:56
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.