Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 22:40

Ξινίδα

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ξινίδα, λάπαθο, ξινήθρα (Rumex sp.)

Κοινή ονομασία μερικών ποωδών φυτών που ανήκουν στο γένος «ρούμεξ» (οικογένεια Πολυγωνίδες) και στο γένος «οξαλίς» (οικογένεια Οξαλιδίδες). Στο πρώτο γένος υπάγεται το φυτό «ρούμεξ η οξαλίς», που αυτοφύεται σε καλλιεργημένους και χέρσους αγρούς σε όλη την Ελλάδα. Είναι συγγενές με το ξινολάπαθο (ρούμεξ ο όξινος), αλλά πιο μικρό και έχει γεύση χάρη στο οξαλικό οξύ που περιέχει (λάπατο).

Στο γένος «οξαλίς» υπάγεται, ως το πιο κοινό παράδειγμα, η «οξαλίς η ξινήθρα», που αυτοφύεται σε σκιερές, υγρές και δασοσκεπείς περιοχές της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένα μικρό φυτό με όλα τα φύλλα παράρριζα, μακρόμισχα, που αποτελούνται από τρία καρδιόσχημα φυλλάρια που σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό τριφύλλι. Τα άνθη επίσης με μακρύ μίσχο που φύεται από τη βάση, είναι λευκά ή ρόδινα, με στεφάνη χοανοειδή, πενταπέταλα. Από το φυτό αυτό βγαίνει ένα αλάτι που χρησιμοποιείται στην κυανογραφία και στην ηλιογραφία. Αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται από τη λαϊκή ιατρική ως διουρητικό και στυπτικό.
Διαβάστηκε 5398 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 22:53
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.