Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 23:17

Σινάπι

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Σινάπι (Sinapis alba)

Όνομα με το οποίο είναι γνωστά τα φυτά «σίναπις η λευκή» και «σίναπις η μελάνη», που ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κρουτσιφόρων (δικοτυλήδονα) και είναι πόες άγριες και κοινές, ακόμα και στα ακαλλιέργητα εδάφη των εύκρατων περιοχών. Η πρώτη, που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα όπου επίσης καλλιεργείται σα λαχανικό, έχει βλαστό όρθιο, περισσότερο ή λιγότερο τριχωτό, διακλαδιζόμενο, με φύλλα λυροειδή, πτεροσχιδή, επίσης τριχωτά. Τα κίτρινα άνθη είναι διατεταγμένα κατά βότρυς. Ο καρπός είναι κέρας τριχωτό, με τρίχες λευκές, υποκυλινδρικό, με ράμφος μακρύ και πλατύ. Τα σπέρματά του είναι μικρά, υποστρόγγυλα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι (20-30%), που καμιά φορά χρησιμοποιείται για διατροφή. Περιέχουν επίσης ένα γλυκοσίδιο, τη σιναλπίνη και ένα ένζυμο, τη μυροσίνη, που ενεργεί παρουσία νερού επί του γλυκοσίδιου και παρέχει την ουσία που δίνει το άρωμα στη μουστάρδα, η οποία παρασκευάζεται από αλεύρι των σπερμάτων. Η μουστάρδα έχει ευχάριστη και πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται ως άρτυμα.

Η «σίναπις η μελανή» είναι αντίθετα λεία πόα, με φύλλα τραχιά, λυροειδώς πτεροσχιδή τα κατώτερα, επιμήκη-λογχοειδή τα ανώτερα. Τα μικρά άνθη έχουν 4 κίτρινα πέταλα και είναι διατεταγμένα κατά επάκριους βότρυς. Οι καρποί είναι κέρατα επιμήκη, τετράγωνα, με σπέρματα στρογγυλά, καστανόμαυρα και επιφάνεια δικτυωτή. Όπως η πρώτη, περιέχει κι αυτή ένα παχύ λάδι, η χρήση του οποίου όμως είναι αρκετά περιορισμένη. Επειδή είναι πιο σκληρό φυτό και έχει μεγαλύτερη προσαρμογή στην ξηρασία, χρησιμοποιείται κατά προτίμηση για χλωρή νομή. Χορηγείται κυρίως στις αγελάδες, που την προτιμούν ιδιαίτερα. Η μουστάρδα που παρασκευάζεται από τα σπέρματά της είναι πιο δυνατή: Το αλεύρι που προέρχεται από αυτά χρησιμοποιείται περισσότερο από της λευκής, στη φαρμακευτική.

Ιατρική: Με τον όρο «συναπισμός» χαρακτηρίζονται διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές των σπόρων του είδους «σίναπις η μελανή», με τη μορφή του επισπαστικού από σιναπέλαιο και οινοπνευματώδους βάμματος και πιο συχνά με τη μορφή της σιναπούχου πάστας και του σιναπούχου χάρτου. Το σιναπέλαιο περιέχεται επίσης σε μερικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα του εμπορίου (καταπλάσματα, τσιρότα, αλοιφές).
Διαβάστηκε 5152 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 23:21
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.